CV ketel plaatsen

CV KETEL PLAATSEN

 

Afhankelijk van de CV-ketel dat je hebt aangekocht kan je te maken krijgen met een hele hoop verschillende situaties. Terwijl de basis wel hetzelfde blijft kunnen de aansluitingen per merk op een verschillende plaats zitten. Natuurlijk hangt dit ook nog af van het soort aansluiting dat je ketel heeft. Allereerst moet je op zoek gaan naar de beste plaats voor je nieuwe CV-ketel te plaatsen. Hierbij dien je rekening te houden met extra zaken zoals de rookgasdoorvoer of het expansievat. Voor deze rookgasafvoer dien je ook rekening te houden met de wettelijke voorschriften.

CV ketel plaatsen

Waar kan je een CV-ketel plaatsen? Welke CV-ketel kiezen voor je woning of huis vinden is best wel lastig. Het type CV-ketel dat je wenst te plaatsen is afhankelijk van uw woning , villa, rijwoning of klein huis.

CV-ketel in je woning

Vooral het benodigd totaalvermogen, warm water en verwarming is belangrijk voor je keuze CV-ketel in je woning. Welke soorten ketels kan in huis plaatsen?

 • Gasketel
 • Mazoutketel
 • Elektrische CV-ketel
 • Condenserende gasketel
 • HR ketel
 • VR ketel
 • Combi CV-ketel
 • Solo CV-ketel
 • CV-ketel warm water
 • UHR CV-ketel
 • CV-ketel op zonne-energie

CV-ketel in je appartement

In een appartementsgebouw wordt de CV-ketel meestal gedeeld door alle bewoners.Als er geen CV-ketel in je appartement is, wordt er verwarmd met afzonderlijke radiatoren zoals elektrische convectoren of elektrische accumulatoren. De keuze voor een mazoutketel ligt moeilijk qua plaats, tenzij men ondergronds kan plaatsen of of in een nabij gelegen ruimte die goed geventileerd wordt, zoals een garage.

Qua energiebron kiest men hier vaak voor het verwarmen op aardgas, aangezien de aansluiting op het net vaak al aanwezig is. Bovendien is het aanbod talrijk qua types aardgasketels voor appartementen met groot vermogen.

CV ketel aansluiten

Wanneer je je cv-ketel wil aansluiten dien je er rekening mee te houden dat je verschillende zaken moet aansluiten. Zo is er de warme en koude aansluiting voor je sanitair, een warme en koude toevoer voor je radiatoren en natuurlijk ook de gas aansluiting. Let erop dat er in sommige gevallen ook een afvoer voorzien is voor condenswater. Verder heb je nog de elektriciteitsaansluiting en de nodige bekabeling om aan te sluiten op je thermostaat. Kijk verder ook na of je een nieuw expansievat dient aan te sluiten of niet. Niet elk expansievat kan namelijk gebruikt worden bij je ketel.

De aansluitingen onderaan op meeste cv ketels zijn de volgende:

Wat na de aansluiting?

Nadat je alle fysieke aansluitingen in orde hebt gebracht dien je de instalatie te vullen en je ketel goed in te stellen voor een optimaal rendement. Hierbij moet vooral de druk goed ingesteld worden alsook het percentage tussen O2 en CO2. De meeste ketelfabrikanten raden echter aan om deze te laten instellen door een vakman. Indien je dit in deze gevallen zelf doet is er een kans dat je de garantie verliest.