CV ketel onderhoud

CV ketel onderhoud

Uw referentie van kwaliteit.

Sneldienst binnen 60
minuten
ter plaatste

Bel voor een gratis offerte

Uw referentie van kwaliteit.

Sneldienst binnen 60
minuten
ter plaatste

Bel voor een gratis offerte

Om de werking van je verwarmingsketel of cv ketel zo optimaal mogelijk te houden is het belangrijk dat je om de zoveel tijd een onderhoud laat uitvoeren. Op die manier blijft het rendement van je verwarmingsketel zo hoog mogelijk en voorkom je schadelijke gevolgen.

Verschillende verwarmingsketels hebben verschillende onderhoudsbeurten nodig

Afhankelijk van het type cv ketel heb je een ander onderhoud nodig. Ook de frequentie van het onderhoud verschilt per type. Hieronder kan u de verschillende onderhoudsbeurten terugvinden en de wettelijke verplichtingen hier rond.

Onderhoudsbeurt voor gasketels

In Vlaanderen is het verplicht om je verwarmingsketel om de 2 jaar te laten keuren. Een gecertificeerde technieker komt bij u langs om uw onderhoudsbeurt te volbrengen. De technieker is in het bezit van een reinigings- en verbrandingsattest zodat uw keuring wetteijk in orde is voor uw brandverzekering. Wanneer je een open aardgasketel hebt, moet tijdens het onderhoud ook je schoorsteen schoongemaakt worden. Om de 15 jaar moet er ook een verwarmingsaudit gebeuren van je installatie.

Bij een onderhoudsbeurt van cv-ketels op gas worden volgende werkzaamheden uitgevoerd:

  • Schoonmaak van de brander
  • Controle van de waakvlam
  • Controle van de drukvlam
  • Het meten van de gasdruk
  • Schoonmaak van de schoorsteen (bij open aardgasketels)

Onderhoudsbeurt voor pellet ketels

Een pelletketel moet verplicht in Vlaanderen jaarlijks onderhouden worden. Om de zes maanden moet je de asbak van je pelletketel leegmaken maar hiervoor hoef je geen technieker op te bellen. Wanneer je een onderhoudsbeurt wil uitvoeren is het wel aan te raden om een technieker op te bellen. Je bent wel verplicht om de schoorsteen door een expert te laten uitvoeren op jaarbasis.

Onderhoudsbeurt voor cv-ketels op stookolie

Wanneer je een cv-ketel hebt die werkt op stookolie moet je die in Vlaanderen ook jaarlijks laten keuren door een technieker die gecertificeerd is vor vloeibare brandstof. Wanneer het onderhoud voltooid is, ontvang je een verbrandingsattest en een reinigingsattest van je ketel. Je mazouttank kan zowel bovengronds als ondergronds zitten. Afhankelijk daarvan moet de controle meermaals uitgevoerd worden.